De Schoonheid van Bagan

LOLEI TRAVEL – Temples of Bagan

De tempels van Bagan

Nog niet zo heel lang geleden konden wij van onze “bucket list” een hele mooie bestemming afstrepen. Bagan stond hoog op die lijst. Maar om andere delen van Myanmar niet tekort te doen, stond eigenlijk heel Myanmar op die lijst. Wat wij wisten van Bagan was wat een ieder weet van Bagan. Er staan nog zo’n 2200 tempels van de 10,000 die tussen de 11e en de 13e eeuw gebouwd zijn. De tempels van Bagan worden vak vergeleken met die van het naburige Thailand en de tempels van Angkor in Cambodja. Bagan was voor ons een heel andere ervaring dan Ayutthaya of Angkor. Verw eg van de menigte en in alle rust konden wij per fiets Bagan ervaren. Bagan zeer zeker was indrukwekkend. De tempels leken wel uit de velden van Lager Myanmar te rijzen als gebergten omgeven door palmbomen en verbonden met zandpaden.

De Bagan Ervaring

Het is altijd goed om vroeg te beginnen in Azië. Bij het aanbreken van de dag klommen wij LOLEI TRAVEL - Kids in Baganop onze fiets en begonnen wij aan onze reis. De gids had de instructie van ons gekregen de massa te vermijden en dat deed hij perfect. We volgden paden en kwamen voor bij de ene na de andere tempel. Sommigen waren enorm, anderen schitterend bekleed met beelden en anderen waren simpelweg adembenemend. Het bezoeken van de tempels was makkelijk omdat geen zo groot was dat het uren in beslag neemt om te bezichtigen. Als je een lunch zelf meeneemt zoals wij dat hadden gedaan dan kun je lekker ergens een plekje opzoeken en tussen de tempels je lunch nuttigen. Dat is natuurlijk al een hele ervaring op zich.

Fietsen maakt het allemaal nog net iets specialer. Ten alle tijden kun je stoppen en even onder een palmboom van een cocosnoot genieten. De kunst was om een plekje te vinden waar we echt de omgeving goed in ons konden opnemen. Wanneer je op een tempel zit van ruim 800 jaar oud en een landschap vol met tempels mag aanschouwen, dan is dat een onbeschrijflijke ervaring. Het is als een sprookje. Het enige wat je kan doen is alles rustig in je opnemen en van het moment genieten wanneer de zon ondergaat en de hemel van blauw naar oranje kleurt. Zo ver als het zicht gaat zie je de pieken van de tempels, totdat deze langzaam door de horizon opgenomen wordt.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top