Mandalay: Een echt avontuur

Wonderen in Mandalay

Terwijl de zon ten onder gaat over de Irrawaddy Rivier kunnen wij ons alleen maar verwonderen over onze ervaringen in Mandalay. Mandalay ligt in het hart van Myanmar en vormt tegelijkertijd ook het culturele hart van het land. Alles in en rondom de stad spreekt boekdelen. De stad is als een ongeslepen edelsteen. Alles lijkt een avontuur te zijn in Mandalay.

Met plaatsnamen als Amarapura en Sagaing klinkt het alsof we in een sprookje beland zijn. Het lijkt een droom waarin we deze mythische plekken niet kunnen bezoeken, Maar in Mandalay is alles bereikbaar en te ontdekken. Op een wellicht onconventionele manier beginnen wij aan onze ontdekkingsreis. We rijden onze eigen motorfietsen door de stad met ruim 1.2 miljoen inwoners en ontdekken de omgeving op de motorfiets. Wat we zien en wat we doen is moeilijk in woorden uit te drukken. Waar we het allemaal over eens zijn is dat het de beste keus is geweest om de gids deze dag de planning te laten doen. Met wat ideeën van ons heeft hij de dag perfect uitgezet. Zo zien wij dingen die de Lonely Planet en TripAdvisor Reviews nooit niet zullen beschrijven.

De hoogtepunten van Mandalay

Naast de tempels heeft Mandalay een schitterende omgeving te bieden. Veel activiteiten en het lokale leven staan centraal deze dag. Op een korte afstand van Mandalay ligt Sagaing. Het plaatsje staat bol van de tempels en kloosters. Een zeer mooie ervaring was de zonsondergang van de top van de Sagaing Heuvel.

De U-Bein Brug is één van de meer herkenbare attracties in de stad. Het zien van een zonsondergang hier is ook een schitterende ervaring. De brug verbind de oostkant met de westkant van het Thaung Tha Man Meer. Hoewel het wel degelijk een toeristische trekpleister is blijft het een zeer authentieke ervaring. Mensen in traditionele kleding en monniken gebruiken de brug dagelijks in grote aantallen.

Één van de meest interessante gebouwen rondom Mandalay is het Schwenandaw Klooster. Het klooster is geheel gebouwd uit hout. Als wij door het klooster lopen presenteren de details van het houtsnijwerk zich fijntjes voor ons. Het is een schitterend bouwwerk dat 140 jaar terug gecreëerd is met de hand. Het is één van die plekken die eerbied eist. Zeker als men vakmanschap waardeerd.

De andere kant van het gewone leven

Als we verder het platteland op komen rondom Mandalay, bezoeken we dorpjes waar men ons aanstaart met nieuwsgierigheid. Niet veel buitenlanders komen in de doprjes die we bezoeken. Wellicht geen. De poging om hier te komen wordt dan ook beloond met een zeer mooie ervaring. Wij praten met monniken over de politiek en observeren werkzaamheden die doen denken aan de middeleeuwen in Europa. Wij krijgen veel meer te zien dan dat we ons voor mogelijk hadden kunnen houden.

Mensen komen uit hun huizen om onze handen te schudden en kinderen krijgen geen genoeg van het poseren voor foto’s. Pinda’s, cake, en heerlijke curries worden geserveerd in een huis waar we naar binnen worden getrokken. Wij zullen vast wel honger hebben denkt men. Dit moet wel de ervaringen van het leven van een toerist decennia terug naar boven roepen.

Het leven in het dorp is tot een abrupte stop gekomen sinds we zijn gearriveerd. Iedereen is komen kijken naar de vier buitenlanders op de motorfietsen. Hoewel we geen woord Burmees spreken helpt onze gids om de interesse van de dorpelingen en ons hoog te houden. En als de borden met eten leeg zijn, de kinderen geen energie meer hebben om een pose aan te nemen en dorpelingen accepteren dat we richting huis moeten keren, pas dan kunnen we ons gedag zeggen. We kunnen niet vertrekken zonder een zak aan etenswaar mee te nemen. Het is één van die ervaringen die nooit zal vervagen in onze reisherinneringen van Mandalay.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top