Spirituele huizen in Zuidoost Azië

Spirituele huizen in Zuidoost Azië

Spirituele huizen in Zuidoost Azië

Spiritualiteit heerst hoog onder de mensen van Cambodja, Laos, Myanmar en Thailand. Elk huis heeft zijn eigen spirituele plek waar mooie volksverhalen verteld worden. De huizen in deze hoofdzakelijk Boeddhistische landen hebben allen een huis voor de geesten in de tuin. Ook is er vaak een altaar binnen het huis aanwezig. De spirituele huizen in Zuidoost Azië voor de geesten zijn vaak kleurrijk en bedekt met bloemen. Men bid voor de geesten dagelijks. De wierrook verspreid een typische aroma door het huis. De aandacht van de geesten is nu gewekt en wij vertellen hem dat we hem niet zullen vergeten.

Het begint allemaal voor de start van de bouw van een niwue huis of kantoor. Een van de eerste dingen die men moet doen in dit deel van de wereld is de geesten geruststellen met giften. Vals geld, bloemen, koekjes, drankjes en sigaretten maken allemaal deel uit van het proces. Ook wordt er vaak goud of juwelen begraven op de plek waar het huis komt te staan. Dit wordt gedaan om de geesten te vragen voor welvaart en een lang leven. Een religieus persoon, een monnik bijvoorbeeld, moet de plek aanwijzen waar het huis voor de geesten komt te staan en waar het goud of juwelen begraven moeten worden.

Een spiritueel huis
Spirituele huizen in Zuidoost Azië binnen het huis

Het bouwen kan alleen beginnen als het spirituele huis er staat. Vaak wordt deze gebouwd op de afscheiding van het huis, maar nooit voor de voordeur. De geesten hebben geen intentie om een huis binne  te gaan. De geesten moeten te vriend gehouden worden en ze moeten zich lekker voelen in hun nieuwe huis. Met dagelijks bidden en aanbieden van snacks en drankjes zal de geest de eigenaar van het huis of kantoor gezondheid en welvaart brengen. Armere huishoudens hebben vaak kleinere huisjes voor de geesten. Dit terwijl de rijkere mensen of hotels vaak enorme altaren opzetten voor de geesten.

Wees vriendelijk voor uw geest

Wierrook aangestoken in een spiritueel huis

Uiteindelijk zal alles in balans gebracht worden binnen het huishouden of op kantoor door de geest. Alles staat in verbinding met elkaar. De dag van de start van de bouw tot de plek waar het altaar opgezet word tot waar het goud en juwelen begraven worden. Dingen aan het lot over laten is iets wat erg gevaarlijk kan zijn. Niemand zal dat risico moeten nemen. Monikken en andere religieuze figuren zullen altijd ceremonies doen voordat men het huis of kantoor in gebruik kan nemen. De datum van de start van de bouw wordt ook vastgesteld door de monnik. Deze ceremonies gaan door tijdens de bouw van hte huis of kantoor.

Dingen toch aan het lot over laten kan katastrofiche gevolgen hebben. Vraag maar aan de mensen die het Grand Hyatt Erawan in Thailand hebben gebouwd…

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top