De wijngaard van Aythaya

Proeven van Myanmar’s meest bekendste wijn

Als Myanmar u nog niet genoeg verrast heeft dan doen wij er nog een schepje bovenop. Het klinkt misschien onrealistisch maar in de Shan Staat van Myanmar wordt uitstekende wijn geproduceerd. Druiven zoals Dornfelder, Shiras, Tempranillo en Sauvignon groeien naar hartelust in de Shan Staat. Omringt door een perfecte temperatuur wordt de grond bevrucht en groeien de druiven naar perfectie toe. De Duitse oprichters van verschillende wijngaarden, Bert Morsbach en Hans Laiendecker leggen uit wat de uitdagingen waren. Zij hebben meer dan 3000 wijnstokken geplant in Tauggyi. De wijnstokken zijn impprt uit Europa en het duurde even voordat de juiste formule gevonden was. Maar nu loopt het op rolletjes en heeft elk restaurant en hotel met als prioriteit de lokale wijn op het menu staan.

Meesters van de Wijngaarden  

De hoogst gelegen wijngaarden van Myanmar liggen in Aythaya. De hoogte reikt tot 1200m boven zeeniveau. Het Inle Meer ligt op nog geen 25km rijden en is een zeer aangename combinatie met de wijngaarden. Het is mogelijk om informatieve tours door de wijngaarden te maken. Men leer dan alles over de druiven, het proces en natuurlijk kan men naar hartelust proeven. Geniet van de proeverijen vanaf het terras van het landgoed en neem de schitterend bebergde omgeving in u op. Het erfgoed is ongelooflijk groot en het vertaald de enorme hoeveelheid werk er nodig is om een flesje wijn te produceren. Het gebied is omgeven met bergen en biedt een zeer aangename temperatuur met schitterende valleien en gebergtes als backdrop.

Het proeven van grootheid

Het klinkt allemaal heel ideallistisch. De werkelijke ervaring doet niet veel onder van de beschrijving. Even van het bewandelde pad stappen en weg van de toeristische trekpleisters van Bagan en Inle Meer of de economische drukte van Yangon of Mandalay is wat men af en toe nodig heeft. De hele ervaring klinkt misschien wel onrealistisch. De wijngaarden hebben ook bungalows for gasten om in te verblijven. Simpele maar toch eersteklas, leerzaam en afgezonderd, de ervaring van het verblijven op grote hoogte is er een om te koesteren. Ervaar de grootsheid zo ver als die gaat in Myanmar en proost op de zonsondergang over de valleien terwijl u geniet van een glaasje van één van de lekkerste wijnen in Zuidoost Azië.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top