De lokale Pagoda is een Picnic Paradijs

De Kunst van het Alleen-zijn

Pagoda picnic lunch

Wij maken ons klaar voor een intieme aangelegenheid die wij geregeld hebben voor een koppel wie hun jubileum viert met een reis door Indochina.  De heer en mevrouw Copeland zijn 25 jaar getrouwd en hebben een tweede huwelijksreis naar Laos en Cambodja bij Lolei Travel geboekt. Terwijl zij de fiets opstappen en het schitterende landschap rondom Siem Reap bezoeken gaan wij aan de slag achter de schermen. Onze chef gaat voor het paar een drie gangen Pagoda Picnic Lunch klaarmaken. Dat allemaal terwijl zij de rijstvelden zien, de lokale mensen ontmoeten en de verborgen tempels ontdekken in de bossen rondom Siem Reap.

De rijst, groenten en vlees wordt door ons klaargemaakt. Onze kratten met ingrediënten en gasflessen worden geladen in de tuktuk en 21km buiten Siem Reap gereden. Dit is waar Vannak, de gids met de heer en mevrouw Copeland onze chef Savuth zullen ontmoeten. Dit is de plek waar zij in alle rust van een heerlijk Pagoda Picnic Lunch kunnen gaan genieten.

Een Lokaal Gevoel
Chef Savuth is preparing a meal

De pagode is een gemeenschapsinstelling waar jongeren uit de gemeenschap meer kunnen leren na school. Dit is waar de monikken het Boeddhisme bestuderen. Dit is waar huisdieren naartoe gebracht worden als er niet meer voor gezorgt kan worden. Dit is een heiligdom.

We arriveren bij de pagode en ontmoeten de abt. Samen maken we kenbaar dat we zijn status respecteren en handigen hem een donatie over voor de pagoda. De nonnen wachten op ons en wij geven ze directies om te beginnen met de voorbereidingen van de maaltijd. Savuth stookt de kookplek op en begint met het koken van de drie gangen. Wij zoeken in de tussentijd een rustige plek om onze mat en kussens neer te leggen en de tafel te dekken. De set up is zodanig professioneel dat het maar moeilijk te onderscheiden is of de tafel in een restaurant of in de rijstvelden staat.

Vrede en rust

monk blessing for guests

Tegen het midden van de dag komt Vannak aanzetten met de heer en mevrouw Copeland. Ze ontmoeten de abt en mogen een zegen ontvangen van hem. Men leert meer over de beschilderingen van de pagode. In de tussentijd heeft Savuth de maaltijd klaar en start de Pagoda Picnic Lunch echt. De heer en mevrouw Copeland zitten op de kussens aan de tafel en beginnen hun heerlijke drie gangen menu. Geen restaurant of hotel in Siem Reap kan aan deze ervaring tippen. De rust en vrede die ons omringt benadrukt de atmosfeer. Geen andere toeristen zijn in het zicht. Alleen de schitterende rijstvelden, een kleurrijke pagode en de oranje gewaden van de monniken bestrijken het zichtsveld.

Smakelijk eten!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top