Het Rakettenfestival in Laos en Thailand

Het Rakettenfestival in Laos en Thailand

Rocket Festival in Thailand and Laos

Hoor je dat? De wolken roepen, de regen begint te vallen en het buskruit ontsteekt de raketten…

In Thailand en Laos vindt een heel speciaal festival plaats rond deze tijd van het jaar. Het rakettenfestival luidt het einde van het droge seizoen in en de start van het Groene Seizoen. Lokaal is het traditionele festival bekend als Boun Bang Fai en roept de Goden op om de oogst van het jaar te zegenen met regen en een gezonde opbrengts.

Het is een van de meest populaire festivals van het jaar en wordt elk jaar tussen midden Mei en begin Juni gehouden. Men begint met het bouwen van hun raket soms weken of zelfs maanden van te voren. De raketten worden gemaakt van bamboe, papier, plastic en hout en worden aangedreven door buskruit. Ook glas en metaal kan gebruikt worden als bouwmateriaal. De raketten komen in allerlei maten en kleuren. Sommige raketten zijn kleinschalig waar anderen er weer veel gevaarlijker uitzien en enorm groot kunnen zijn. Maar hoe de raketten er ook uitzien, het doel blijft hetzelfde. En dat doel is om de oogst pestvrij te houden en zonder overstromingen of extreme droogte.

Parades en Lanceringen

Ban Kouy in de Borikhamxay provincie is wellicht de plek waar het grootste rakettenfestival gehouden wordt. Het ligt op amper twee uur rijden ten zuiden van Vientiane, de hoofdstad van Laos. Het hele festival begint met parades waarin de raketten gepresenteerd worden aan het publiek. Met ritmische drums en traditionele dansen wordt de parade een waar spektakel voordat de lanceringen plaatsvinden. Afgelopen maand lanceerde A rocket sent off for good luckeen groep mensen een raket van een ton in gewicht! Deze mensen moeten wel uitzonderlijke vaardigheden bezitten om een raket van dat formaat de lucht in te sturen.

Het rakettenfestival in de twee landen is vrij voor iedereen om te bezoeken. Hoe meer hoe beter! De plekken waar vandaan de lanceringen plaats vinden zijn vaak open terreinen buiten de stad of dorp. Zo minimaliseerd men de kans op ongelukken met de natuur of mensen. Het is een waar spektakel om de creativiteit van de mensen aan het werk te zien. Kies uw eigen favoriet, of welke raket het kleurrijkste is, of welke er het meest spektaculair uitziet. Om het rakettenfestival compleet te maken gaat de lokale bevolking zelf ook los. Met maskers en zelfgemaakte speciale kleding is het feest compleet. Om er zeker van te zijn dat elke deelnemer de raket serieus de lucht in stuurt is er een regel. Deze regel is dat men modderig water moet drinken als de raket niet vliegt. Of rijstwijn, maar deze laatste maakt sowieso deel uit van het geheel!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top