Noordoost Cambodja

Offline in Noordoost Cambodja

The Northeast of Cambodia

Veel mensen zien onze baan als reisexperts als een koekje. En eerlijk toegegeven, soms is dat ook zo… Op een dag als deze zijn wij erg blij reisexperts te zijn! Wij gaan op pad en bezoeken Noordoost Cambodja.

Voor onze reis pakken wij onze spullen en rijden wij naar Noordoost Cambodja. Hier moet veel veranderd zijn volgens de verhalen. De aanleg van een geheel nieuw wegennetwerk moet het allemaal makkelijker gemaakt hebben om er te komen. Ook nieuwe hotels en andere faciliteiten zijn ontwikkeld. Met vernieuwde standaarden is het voor toeristen wellicht leuker gworden. Maar dat is ons verteld, nu moeten we het zelf ondervinden!

Het is soms fascinerend hoe snel dingen in een ontwikkelingsland als Cambodja gaan. Plantages onderweg groeien van alles nu. Van rubber tot peper en de weg is volledig egaal. Voor Cambodja is dat laatste uniek. Iedereen die hier vijf jaar terug was herinnert zich nog wel de “dancing roads”. Dit behoort nu tot het verleden. Comfortabel reizen is nu aan de orde van de dag in Cambodja!

Een ding blijft hetzelfde…. het bereik van een mobiel netwerk is nog steeds onmogelijk in sommige plekken. Hoewel, op een reis als deze maakt ons dat ook niet veel uit.

Ratanakiri

Ratanakiri in Northeast Cambodia

Ratanakiri is de meest Noordoost gelegen provincie van Cambodja. Het Noordoosten bestaaat uit vier provincies, namelijk Ratanakiri, Mondulkiri, Kratie en Stung Treng. Op deze reis bestrijken wij alleen Ratanakiri en Mondulkiri. Twee provincies met enorm veel potentie voor avonturlijk toerisme en ecotoerisme.

Banlung is de hoofdstad van Ratanakiri en is direct een inspiratie. De stoffige wegen van vroeger zijn vervangen. Goede wegen hebben plaats gemaakt en de stof is weg. Rotondes en kleine parkjes die de wegen van elkaar scheiden maken het aanzien van het plaatsje vele malen mooier. De plaats heeft zelfs een skybar nu. Lichtdecoraties geven de plaats een leukere uitstraling in de avond. Maar anders dan Siem Reap of Phnom Penh, de plaats is stil na 21:00 uur. Er hangt zeer zeker een positieve sfeer in Banlung. Gidsen, restaurants en de kwaliteit van de services zijn verbeterd. Lokale investeerders uit Siem Reap en Phnom Penh hebben hun weg naar Banlung gevonden.

The 7-steps waterfall in the Northeast of Cambodia

Aktiviteiten in Ratanakiri

De attrakties rondom Banlung blijven onveranderd. Watervallen domineren het landschap rondom Banlung. Bereikbaarheid is ook verbeterd hier. Wat voor ons nog meer ontdekken betekend! De minderheidsstammen in de provincie hebben hun dorpjes opengesteld voor internationaal bezoek. Maar ook deze dorpjes zien aardig wat ontwikkeling. Het Airavata Olifanten Kamp is een nieuwe aktiviteit in Ratanakiri. Het project laat haar olifanten vrij rondlopen. Gezien de olifanten allemaal ouder zijn en geen werk meer verrichten is het omgedoopt tot een “bejaardentehuis” voor olifanten. Bezoekers kunnen met de olifanten door de jungle lopen en het project steunen door toers te boeken via het kamp. Wij lopen ook mee met de olifanten door de jungle en beginnen te begrijpen waarom het belangrijk is om bij te dragen aan conservatie. Het is de enige manier om duurzaam verder te ontwikkelen.

Mondulkiri

Elephant in Mondulkiri in Northeastern Cambodia

We rijden wat meer zuiderlijk naar Mondulkiri over een nieuwe weg. Voorheen werd deze weg van 200km uitsluitend per motorbike gedaan. Toen duurde het twee dagen om in Mondulkiri te komen. Nu doen wij er twee uur over hier te raken vanuit Banlung. Sen Monorom is de hoofdstad van Mondulkiri. Hier is niet veel veranderd de afgelopen jaren, gelukkig!

De groene heuvels van Mondulkiri zijn ook geen steek veranderd. Het Mayura Hill Resort zet de toon voor kwaliteit deze dagen. Ook een kleine strip aan restaurants heeft zich ontwikkeld in het plaatsje waar de westerse toerist een lokale of westerse maaltijd kan verschaffen. Dat is het wellicht. En dat is een goed teken dat het plaatsje haar provinciale karakter behoud.

Aktiviteiten in Mondulkiri

Het Elephant Valley Project is wellicht de grootste attraktie van de provincie. Wij zijn ook met hun meegegaan en wandelde door het bos met de olifanten om hun bezig te zien in hun natuurlijke omgeving. Goede informatie en mooie verhalen over de olifanten werden ons verteld door de gids. Elke olifant heeft zijn of haar eigen verhaal. De pittoreske achtergrond van de groene heuvels en nationale parken in de verte waren een echte topper. De lunch achteraf was ook heerlijk. Gekookt en wel door de vrouwen in het dorp en genuttigd in de gezellige woonkamer van het project.

Mondulkiri minority lady in Northeastern CambodiaVerder naar Dakdam, een klein dorp dat thuis is voor een zeer interessante minderheidsgroep die zich in drieen splitst. Moslim, Christenen en Animisten leven allen in vrede naast elkaar. Een goed voorbeeld van hoe wij het liefts de hele wereld zien. Sommige vrouwen maken een traditionele sjaal op de zeer traditonele manier. Één vrouw verteld over haar leven terwijl ze de sjaal weeft en ter plekke besluiten we de sjaal die nog niet af is te kopen. De kleur, het patroon en haar verhaal maken de sjaal speciaal en de USD 6.- die ze ervoor vraagt is het dubbel en dwars waard.

Naast een van Cambodja’s grootste watervallen, Bousra, zijn er tegenwoordig nog meer watervallen goed bereikbaar. Onze favoriet was degene die we met de fiets moesten doen. Vanuit Dakdam met de fiets naar de Leng Khan en Leng Aong watervallen. Zelden hebben wij van zulke mooie uitzichten mogen genieten. De duik achteraf in de vijver voor de waterval was ee heerlijke verfrissing.

Het resultaat?

Alles bij elkaar was het de reis van 1600km zeker waard. De lange dagen en de intense aktiviteiten hebben zich verwoord in zeer leuke nieuwe reisprodukten. Lolei Travel heeft haar toers een goede make-over gegeven en heeft nu een zeer aantrekkelijk reisaanbod in Noordoost Cambodja. Email ons nu en laat u verassen met wat wij voor u kunnen doen in het Noordoosten van Cambodja!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top