Verantwoord gedrag in Zuidoost Azië

Verantwoord kleden in Zuidoost Azië

Ethical behavior at temples

We bereiden ons voor op een schitterende vakantie in Zuidoost Azië door onze tassen goed in te pakken. Denkend aan mooie stranden, de altijd schijnende zon en de vriendelijke mensen die we gaan ontmoeten. Dan pakken we onze zwembroek, onze sporthesjes, onze slippers en korte broeken in. Onze tandenborstel, zonnebrandcreme en onderbroeken komen als laatste aan de beurt. De koffer is vol. We geven onze partner een high 5. Al onze spullen voor 3 weken Azië passen in één koffer van 23kg. Wat we hebben ingepakt is wat we nodig hebben. Maar is wat we ingepakt hebben ook wel verantwoord voor het land dat we gaan bezoeken? Representeerd onze kleding verantwoord gedrag?

We letten tijdens de aanloop van een vakantie niet op de kleding die we inpakken. Kleding zoals dichte schoenen, een overhemd, een lange broek of zelfs een dun jasje zijn vaak niet van de partij. Het is fijner om bijvoorbeeld met dichte schoenen de tempels te beklimmen. Ook bij veel attracties in Zuidoost Azië moet men zich nu houden aan een “dress code”. De mensen in Zuidoost Azië kijken vaak naar Westerlingen als voorbeeld. Hoe beter wij ons presenteren naar hun toe, hoe meer respect wij afdwingen.

Verantwoord gedrag in Zuidoost Azië

Traditional greeting in Thailand

Het is algemeen bekend dat landen als Cambodja, Laos en Myanmar zeer preuts kunnen zijn. Een kus in het openbaar is al erg genant. Roken word vaak gezien als een asociaal gedragstrekje. Men volgt een conservatieve levensstijl die weinig poespas toelaat.

In een toeristen resort zoals Luang Prabang, Siem Reap of Bagan, of aan de Thaise en Vietnamese stranden is het vaak een uitdaging om toeristen een bepaalde ethische code te laten volgen. Toeristen vergeten vaak waar ze zijn als ze al die barren en restaurants zien en laten het verantwoord gedrag varen. Dat vaak met als resultaat dat veel lokale mensen ook die mentaliteit overnemen en Westerlingen na gaan doen in gedrag en kleding. Wat de Westerling heeft is vaak ook wat de lokale bevolking wilt. En niet alles wat de Westerling heeft, doet of wilt is goed…

Verantwoord gedrag in Zuidoost Azië kan soms uitdagend zijn. Niet omdat het moeilijk is om te begrijpen, maar simpelweg omdat men geen tijd spendeert er even onderzoek naar te doen. Bedek uw knieën en schouders als u een heilige plek bezoekt, neem uw pet en zonnebril af als u een tempel of pagode bezoekt en doe de schoenen uit als u een huis betreed.

De ideale toerist

Code of conduct at Angkor Wat

Wellicht is het te veel gevraagd om iedereen te vragen een ideale toerist te zijn. Maar om te leren hoe men elkaar begroet in uw vakantieland zet u een stapje voor de andere toeristen. Even lezen wat de level van tolerantie is en wat de kledingvoorschriften zijn maakt al een enorm verschil bij uw gastheer of vrouw. Dat zien wij ook als verantwoord gedrag in Zuidoost Azië.

Wij bij Lolei Travel hebben dit ook allemaal moeten leren en zijn dagelijks nog steeds bezig om nieuwe rituelen en gewoontes onder de knie te krijgen. uiteindelijk maakt het het reizen een stuk aantrekkelijker en leuker. De communicatie met de gastheer of vrouw is beter en respect vloeit voort van beide kanten. En dat alleen om een aantal simpele do’s en don’ts te volgen. De lokale bevolking zal u anders benaderen en zullen zeer zeker een gesprek beginnen met de vraag hoe u de lokale gebruiken te weten bent gekomen. Het zijn deze gesprekken die u ook veel zullen vertellen over de lokale manier van leven en het geeft u een gevoel van respect en welkom zijn.

Wanneer u zichzelf  goed kleedt en de lokale gebruiken respecteerd en volgt zal dat niet alleen de deur naar nieuwe huizen openen, maar ook naar de harten van nieuwe vrienden!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top