Verwonderd met Schaduw Poppentheater

Shadow Puppetry Show

De kunst van Khmer Schaduw Poppentheater

Schaduw poppentheater in Cambodja is heel dicht gerelateerd aan die in Thailand, Maleisië en Indonesië. De Cambodjanen refereren naar de vrom van kunst als Lakhaon Nang Sbek, of simpelweg Sbek Khmer. De Cambodjanen delen de uitvoeringen in twee verschillende categoriën: De Sbek Thom (Grote Poppen) en Sbek Toich (Kleine Poppen). Voor duizenden jaren heeft deze vorm van kunst een groot publiek getrokken. Het maken van de poppen is een kunst op zich. Ambachtsmannen snijden de poppen en figuren uit het leer met de hand. Deze figuren worden dan tegen een wit doek gehouden. Het doek wordt belicht van achter met traditioneel een vuur. Dit creëerd de schaduwbeelden op het witte doek. Naast de Apsara Dans, wat een vorm van het Ramayana Ballet is, is Sbek Khmer snel een zeer interessante vorm van kunst aan het worden voor lokale en buitenlandse bezoekers.

Bambu Stage

Bambu Stage Shadow Puppetry

De poppen vertegenwoordigen vele vormen van kunst. Ze zijn een mix van muziek, choreography, poëzie, poetry, klederdracht en ambacht. De verhalen kunnen vulgair zijn of sublieme mythes representeren. Ze kunnen episch of grappig zijn. De Bambu Stage heeft een geheel nieuwe dimensie gebracht naar de kunstscène in Siem Reap. Hoewel Schaduw Poppentheater maar een van de vele vormen van kunst is die men bij de Bambu Stage vertoond, is het zeker wel een van de beste voorstellingen in Siem Reap. De voorstelling speelt zich af in een schitterende tuin in het hart van de stad. Omgeven door rust en met veel ruimte is het ook een uitstekende activiteit die voor families zeer geschikt is.

Een ervaring om van te snoepen

Op de avond dat wij Bambu Stage bezochten verwelkomde een Cambodjaanse fluitist ons met een euthentieke melodie. Een welkomsdrankje werd geserveerd en Soran, de poppenmeester werd aan ons voorgesteld. Hij liet ons zien hoe de figuren gesneden werden uit het leer en hoe deze tot in detail bewerkt werden. Hij vertelde meer over de interessante verhaallijnen en de voorstelling die zou gaan plaatsvinden. We werden in het midden van de tuin aan een tafel gezet tegenover een groot wit doek. Kleine lantaarntjes en een groot kampvuur creëerde een zeer aangename en intieme sfeer. De aktie en verhalen waren fascinerend gedurende de hele avond. Uit leer gesneden dieren en mythische figuren presenteerden zichzelf op het doek en één van Cambodja’s meest bekendste folklore werd verteld. Tijdens de show werd een heerlijke maaltijd geserveerd. De hele ervaring was zo geweldig en zo exceptioneel dat gene van ons richting hotel wilde.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top