Vrolijk in Cambodja: Het Groene Seizoen

Het Groene Seizoen in Cambodja

Lokale jongens aan het vissen in het groene seizoen

Hier in Cambodja praten we niet over het Regen of Lage Seizoen. In plaats daarvan praten we vrolijk over het Groene Seizoen. Net als de omringende landen van Cambodja zorgt de regen in het Groene Seizoen ervoor dat het land weer levendig wordt. De regen valt bijna in een soort van ritme uit de hemel. Wellicht dat de inspiratie voor het nummer “Singing in the Rain” hier vandaan is gekomen?

Tussen Mei en Oktober transformeerd Cambodja in kleur, aktiviteiten en levenswijze. Er zijn ten eerste veel minder reizigers die Cambodja een bezoek brengen in deze periode. Het land zelf transformeerd zichzelf vanaf Mei in een groene en weelderige plek met vele “geheime” plekjes die ontdekt kunnen worden. De meren vullen zich op, de rivieren stromen sterk en de heuvels en vlaktes kleuren groen zo ver het oog strijkt. Het Tonle Sap Meer breid zich uit en veranderd voor veel mensen op en om het meer de levenstijl. Het heeft een domino effekt in de provincies die grenzen aan het meer en de Mekong Rivier. Hier gaat het dagelijks leven ineens een andere wending tegemoet, met een geheel ander tempo en doel.

Beleef het Groene Seizoen met de lokale mensen

Rotsen en heuvels in hte Groene Seizoen

Voor ons is dit de mooiste tijd van het jaar. Lekker op de mountainbike een rondje maken over de schaduwrijke landweggetjes, door de kleine dorpen. Mensen zijn vrolijk, koeien zijn dik, kinderen spelen in de stroompjes, watervallen zijn sterk en de drijvende dorpen draaien op volle toeren. Nu kunnen wij van een geheel andere sfeer genieten. En dat alles zonder de menigtes die zich tussen Oktober en April presenteren in Cambodja.

Door de jaren heen zijn wij de term “regen” beter gaan begrijpen in Cambodja. Het is geen eng woord in Cambodja. Het is bijna een synoniem voor leven, of geluk. Er moet ook geen angst zijn voor de regen, en zeker niet dat deze dag in dag uit valt. De regen is sporadisch, bijna voorspelbaar. Dit geeft ons onderweg een schitterende mogelijkheid om met de lokale families te schuilen en een lekker kopje thee te drinken. Laat de regen maar haar werk doen, en lekker het land irrigeren. Wij vermaken ons wel bij de lokale mensen thuis. Samen vieren wij de regen!

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top